15. Lokakuuta, 2018  klo: 08.30 – 16.30

Sijainti:

Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu (päärakennus)
Runeberginkatu 14-16, 00100 Helsinki, Finland

Järjestäjät:

Suomi-Kiina kauppaliitto, Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu, Sino-Talent Finland Ry ja China Tekway Oy.

Vuonna 2018 toisen Suomi-Kiina kauppa- ja investointihuippukokous järjesti China Tekway Oy LTD yhdessä Suomen eduskunnan, Kiinan kansantasavallan Suomen suurlähetystö, Team Finlandin, Opetus- ja kulttuuriministeriön, Business Finlandin, Helsingin kaupungin, Suomen yrittäjien, Aalto yliopiston Kauppakorkeakoulun, Suomi-Kiina kauppaliiton ja Sino-Talents Finland ry:n kanssa. Huippukokous pidettiin kuuluisan Aalto yliopiston Kauppakorkeakoulussa. Tapahtuma järjestettiin osana Suomen itsenäisyyden 100-vuotis juhlallisuuksia.

Ensimmäisen onnistuneen Suomi-Kiina kauppa- ja investointihuippukokouksen jälkeen Suomen ja Kiinan hallitukset ja yritykset ovat entisestään vahvistaneet yhteistyötään. Uuden täydentävän kumppanuuden aktiivisen laajentamisen edistämiseksi presidentti Xi Jinping kävi Suomessa menestyksekkäällä vierailullaan 2017. Hän pyrkii saavuttamaan optimaalisen tilan Suomen ja Kiinan välille uuden globaalien haasteiden keskellä ja laajentaa Kiinan menestyksekästä ”Uusi Silkkitie”:tä Eurooppaan. Suomi-Kiina huippukokouksesta on tullut tärkeä alusta Suomen ja Kiinan talouden ja kaupan investointien yhteistyölle ja tietämyksen jakamiselle.

Huippukokouksen avasi kaunis jousiduo Sibelius Akatemiasta. Edustajat Suomen eri seuduilta kuten Helsingistä, Turusta, Tampereelta, Lahdesta, Kemistä, Vaasasta, Oulusta, Lappeenrannasta ja muista kaupungeista ja Kiinan Pekingistä, Shanghaista, Changchunista, Henanista, Zhejiangista jne. osallistuivat. Yli 280 julkista ja yksityistä tahoa edustavia vierasta ottivat osaa huippukokoukseen maanantaina 15. syyskuuta. Konferenssia isännöi tri Yang Erlin, Suomi-Kiina kauppaliiton puheenjohtaja ja Suomi-Kiina kehitys- ja kauppakeskuksen toimitusjohtaja.

Hra Mika Niikko, Suomen eduskunnan jäsen ja Kiinalainen ystävyysseura Suomen eduskunnassa ry:n varapuheenjohtaja osallistui huippukokoukseen ja piti avajaispuheen.

 

Tri Ingmar Björkman, Aalto yliopiston Kauppakorkeakoulun dekaani, yksi huipputapaamisen järjestäjistä, välitti viestin tapaamisen kunniaksi ja esitteli Aalto yliopiston ja kuuluisien kiinalaisten yliopistojen välistä yhteistyötä.

Hra Sun Liwei, Kiinan Suomen suurlähetystön kaupallinen neuvonantaja, puhui hyvien taloudellisten ja ulkomaankaupan suhteiden kehittämisen tärkeydestä Kiinan ja Suomen välillä. Neuvonantaja Sun Liwei ylisti Kiinan ja Suomen välisten suhteiden nopeaa kehitystä viime vuosien aikana. Erityistä huomiota hän kiinnitti yrityksiin, jotka ovat investoineet Suomesta käsin Kiinaan. Hän painotti globalisaatiota ja taloudellista kasvua, maailman painopistealueiden monipuolistumista ja tarvetta yhdessä tuumin toimia moninapaisuuden puolesta kuin myös tarvetta kestävään kehitykseen. Lisäksi hän mainitsi ensimmäisen China International Import Expon järjestämisen Shanghaissa ja toivotti kaikki suomalaisyritykset tervetulleiksi sinne.

Rva Ma Jinzhi, Kiinan Changchunin arbitraatiokomitean virkaa tekevä johtaja, esitteli Kiinan arbitraatiosysteemiä ja arbitraatiota Changchunissa. Puheessaan hän esitteli kuinka arbitraatiohallinto perustettiin 1996. Kahden vuosikymmenen kehityksen kehityksen jälkeen, Changchunin arbitraatioelimestä on tullut koillisen Kiinan merkittävin. Käsittelyyn hyväksyttyjen tapausten määrä on korkeimpia koko maassa. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana tänä vuonna, Changchunin arbitraatio perusti ensimmäisen AI arbitraatiotribunaalin ja sen vaikutuspiiriin lukeutuu yli 200 000 yritystä ja yli 1 000 lakifirmaa. Se on myös kouluttanut 511 arbitraattoria ja lain asiantuntijaa. On rakennettu myös yksityiskohtainen digitaalinen tietokanta koillisen Aasian arbitraatioeksperttien käyttöön. Johtaja Ma Jinzhi toivottaa suomalaisyritykset lämpimästi tervetulleeksi Changchuniin. 

MHra Juha Markkanen, Ulkoministeriön kaupan suurlähettiläs piti puheen siitä, kuinka Suomen hallitus  tukee voimakkaasti suomalaisyritysten suuntautumista Kiinan markkinoille. Hän painotti Business Finlandin ja Team Finlandin operatiivista rakennetta yhteistyössä Kiinan kanssa.

Rva Tiina Vihma-Purovaara, Opetus- ja kulttuuriministeriön vanhempi neuvonantaja, esitelmöi yhteistyön tiivistämisestä Kiinan ja Suomen välillä. Hän korosti erityisesti Suomen hallinnon suurta panostusta innovaatioympäristön kehitykseen ja edistykseen ja sitä, että Suomesta pyritään tekemään maailman johtava innovaatio ja R&D keskus vuoteen 2030 mennessä.

Kirsi Vaha-Pietilä, Business Finlandin vanhempi neuvonantaja, esitteli yrittäjyysviisumin mahdollisuutta kiinalaisille investoijille ja yrittäjille. Suunnitelman ansiosta kiinalaiset yrittäjät voivat saada kahden vuoden yrittäjyydelle myönnettävän residenssistatuksen ja kahden vuoden jatkoajan start-up periodin jälkeen. Tri Carl Fey, Aalto yliopiston Kauppakorkeakoulun ja Kiina yliopiston Hong Kongissa professori, esitelmöi siitä, kuinka menestyneesti johtaa yrityksen toimintoja Kiinassa.

Seuraavaksi professori Fey isännöi yrityshuipputapaamisen paneelia, missä käsiteltiin suomalaisten yritysten mahdollisuuksia Kiinassa ja haasteita yritystoiminnan kehittämisessä siellä. Panelistit esittivät syvällisiä näkemyksiä ja toteutettamiskelpoisia ja käytännöllisiä bisnesmalleja ja –strategioita, jotka perustuvat käytännön kokemuksiin.

Vieraat jotka osallistuivat dialogiin olivat Pasi Pekkola, entinen Oilon Chinan toimistusjohtaja, sekä konsultti ja kirjailija, Pekka Westerbacka, yksi Suomen johtavista yrittäjistä ja liike-elämän hahmoista, joka aktiivisesti toimii Kiinan markkinoilla ja on entinen markkinointijohtaja Rovio Entertainmentissä, Mika Aarnikka, maajohtaja Huawei Finlandista, Mikael Leinonen, toimitusjohtaja ja yksi pelinlanseeraja MyGamezin perustajista, Chen Yang China Association for Non-profit Organization Hongyi Charity Committeen puheenjohtaja, Sun Wansong, puheenjohtaja ja pääsihteeri International Universities Innovation Alliancesta.

Kokouksen päätteeksi Suomi-Kiina kehitys- ja  kauppakeskuksen ja  Changchun Arbitraatio Komitea, Finland Noveteks Oy, Beijing Tianzuo Innovation Technology Incubator Co. Ltd., ja Shanghai Haibu Enterprise Management Consulting Co., Ltd. allekirjoittivat yhteistyösopimimuksen mm. koulutuksen alalla.

15. päivä iltapäivällä pidettiin kolme eri aloihin keskittyvää foorumia sekä Suomi-Kiina kauppa ja investointi match-making tapahtuma. Foorumit keskittyivät seuraaviin aiheisiin:
1. Koulutus, innovaatio ja yrittäjyys, urheilu ja turismi. Foorumia isännöi Tri Maaret Viskari, johtaja, kansainvälinen koulutus – HAMK (Hämeenlinnan Ammattikorkeakoulu.
2. Ympäristöteknologia, energia ja Clean Tech. Foorumia isännöi Helena Saren, Energy Growth Programin ohjelmanjohtaja, Business Finland.
3. IT, AI, digitalisaatio, elämänlaatu, terveys ja ravinto sekä uusi maatalous. Foorumia isännöi  Timo Kiviaho, Vtj China Tekway Oy Ltd.

Osallistujat hyödynsivät täysin mitoin mahdollisuutta oppia, luoda suhteita ja vaihtaa ideoita ja tunnustella liiketoimintamahdollisuuksia.

16:sta päivänä konferenssi järjesti kolme tutustumiskäyntiä kiinalaisille delegaatioille aiheista:

1. Ympäristötekniikka ja Clean Tech matka Helsinkiin
2.IT, IoT ja digitisaatiovierailu Saloon
3. Koulutus-, urheilu- ja turismivisiitti Lahteen

Huippukokouksen aktiviteetit saavuttivat positiivisen vastakaiun ja tuen Suomen hallinnolta ja yrityksiltä, mikä heijastaa Suomen ja Kiinan välisen kaupan hyvää momentumia sekä teknologisen yhteistyön ja innovaatioiden korkeaa tasoa.

Kaikki toivovat että huipputapaamisen lisää entisestään toimintoja maiden välille.

Kiinan “Uusi Silkkitie” projekti tarjoaa mahdollisuuksia kiinalaisille tehdä kauppaa Suomessa ja suomalaisten firmojen tehdä kauppaa Kiinassa – maailman toiseksi suurimmassa ja nopeasti kasvavassa markkina-alueessa. Itse asiassa Suomi on Euroopan alueesta lähinnä Kiinaa ja erinomainen sijaintikohde kiinalaisille yrityksille tulla Eurooppaan, onhan Suomesta suorat lennot kuuteen ja pian seitsemään kaupunkiin Kiinassa, ja Suomen ja Kiinan piirteet täydentävät toisiaan. Suomi on erinomainen paikka kiinalaisyrityksille matkalla Euroopan markkinoille. Toinen Suomi-Kiina kauppa- ja investointifoorumi sallii sinun hyödyntää näitä mahtavia mahdollisuuksia.

Viime vuoden onnistuneen huippukokouksen innostamana Suomi-Kiina kauppaliitto, China Tekway Oy ja Aalto yliopiston Kauppakorkeakoulu järjestävät tämän vuoden tapahtuman Suomen Eduskunnan, Kiinan Suomen suurlähetystön,  Business Finlandin, Suomen Yrittäjien ja Helsingin kaupungin tuella. Yli 80 yritystä ja investoijaa Kiinasta sekä useita merkittävien suomalaisten yritysten johtaijen odotetaan saapuvan paikalle. Huippukokous tarjoaa oivallisen tilaisuuden tavata kasvokkain oman markkinasegmentin toimijoita sekä tunnustella liiketoimintamahdollisuuksia.

Huippukokous pidetään lokakuun 15. aamuna Aalto yliopiston Kauppakorkeakoulussa. Iltapäivällä yrityksille järjestetään Match-making foorumi samoissa tiloissa.  Foorumissa ovat edustettuina seuraavat alat:

1. Koulutus, innovaatio ja yrittäjyys, urheilu ja turismi

2. Ympäristöteknologia, enegia ja Cleantech

3. IT, IoT, AI, digitalisaatio, elämän laatu, terveys ja ravinto sekä uusi maatalous

Lokakuun 16. China Tekway järjestää kiinalaisdelegaatioille vierailuja eri kaupunkeihin ja yrityksiin Suomessa.

Lista Kiinasta saapuvista yrityksistä ja organisaatioista

Informaatioteknologia

 • Huawei group
 • Shenzhen Growth Online Culture Communication Co., Ltd.
 • Beijing Investment Consulting Group

Cleantech

 • China Energy Conservation and Environmental Protection Group
 • Shanghai Xuhui Environmental Protection Center (Shanghai)

Energia

 • Chongqing Energy Research Association
 • Harbin Federation of Industry and Commerce

Urheilu

 • Eternal Star Ice & Snow Technology LTD

EKoulutus

 • Xiangchenhui Education Technology Co. LTD.
 • Tianjin Educational Investment Co. LTD
 • School of Education Sciences of Guizhou Education University
 • Nanomaterials Simulation and Calculation of Guizhou Education University
 • School of Chemistry & Life Sciences of Guizhou Education University
 • School of Geograpghy & Tourism of Guizhou Education University
 • School of Physics & Electronics of Guizhou Education University
 • Department of Scientific Research of Guizhou Education University
 • School of Foreign Languages of Guizhou Education University
 • Planning and Design Institute of Tianjin University

Muut

         Beijing Zhongguancun  Group

 • Shanghai SME Development and Service Center
 • Shanghai Municipal Commission of Economy and Informatization (Shanghai)
 • Shanghai Coordination Office for SME (Shanghai)
 • Shanghai SME Listing Promotion Center (Shanghai)
 • Shanghai Social Construction Research Institute (Shanghai)
 • Zhongwei Survey Planning IT Co. LTD. (Henan Province)
 • Jilin Provincial International Arbitration Center
 • Shenzhen Political and Legal Committee
 • Zhejiang Provincial International Economic Exchanges Association
 • China NGO Promotion